Wielrennen

NK jeugdwielrennen 2018 Steenbergen


Vandaag, zondag 17 juni, was het D-day voor de renjeugd van WWV, want het Nederlands Kampioenschap in Steenbergen stond op het programma.

In het oude centrum van Steenbergen lag er een parcours klaar dat bestond uit gewone klinkers, gladde klinkers en vooral ook slecht liggende klinkers, krappe bochten en verschillende verkeersdrempels. Voordat de jeugd de smalle finishstraat op kon draaien, moesten ze eerst door een nog smallere steeg, waar aan weerszijden veel Amsterdammetjes stonden. Het was dus zaak om voor de trechter van de één na laatste bocht al in een goede positie te zitten.

Omdat de oudere jeugd van de categorieën 5, 6 en 7 een extra lus in het parcours hadden, moesten zij eerder starten dan de jongste jeugdrenners van de categorieën 1, 2, 3 en 4.

De jongens van categorie 5 mochten al om 9.00 uur het spits afbijten. Uittredend Nederlands Kampioen Niek Suijker had hier zijn titel te verdedigen. Er bleven maar liefst 49 van de 55 renners samen voor de eindsprint, waarin Niek op een goede positie de laatste bocht uit kwam. Helaas sprong zijn achterwiel een stuk opzij, waardoor hij de nodige snelheid verloor. Op de finishstreep moest Niek genoegen nemen met de 2e plaats. Verder reden Mathijs Vijverberg (29e), Tijn van den Berg (31e), Camiel Thunnissen (32e) en Sven Stapersma (43e) mee in deze categorie.

Na de jongens van 5 was het de beurt aan de meiden van categorie 5, waarin de WWV-dames zich vaak vooraan lieten zien. Ondanks het vele kopwerk van Nance van der Drift (15e) bleef ook hier een grote groep bij elkaar. Zoë van Velzen kwam als 4e uit de laatste bocht en wist nog naar de 2e plaats te rijden in de sprint. Marit Koene finishte ook in de 1e groep en werd 18e. Ook Emily Goijert reed mee en werd 39e.

Na de meiden van 5 was het de beurt aan de jongens van categorie 6. In deze categorie werd er vanaf het begin gelijk keihard gereden, waardoor er al snel een kopgroep van 10 ontstond. Tim van der Poel en Thomas Engelhard hadden de slag gemist en moesten in de 2e groep genoegen nemen met een 15e en 16e plaats.

In categorie 6 meisjes werd gedurende de race het veld van 56 renners ongeveer gehalveerd. Noëlle Booy (15e) en Jill de Jong (22e) zaten in de eerste groep, maar konden in de sprint niet het verschil maken.

In categorie 7 jongens stond namens WWV Menno Huising als uittredend Nederlands Kampioen aan de start. Daan van den Berg (15e), Menno Huising (19e) en Michael Boers (20e) waren de hele koers veelvuldig vooraan te vinden en maakten de koers hard. Geen van drieën kon helaas weg komen, waardoor het aankwam op de sprint waarin ze niet naar voren konden komen. Daan van Lüling moest helaas de strijd staken nadat een blessure weer de kop op stak.

Na de pauze was het Jordy Koenis die in categorie 1 aan de start stond. Jordy kwam bij de start niet goed ingeklikt en moest vanaf de 30e plaats een inhaalrace rijden. Uiteindelijk reed Jordy nog naar de 16e plaats toe.

Marly Langendoen reed ook haar eerste NK op de weg in categorie 1 meisjes 8 jaar. Marly had een goede start en reed een tijd op de 3e plaats, jammer genoeg kon ze het hoge tempo niet lang genoeg volhouden, waardoor ze terugzakte naar de 7e plaats.

In categorie 2 stonden Ayden de Jong en Zeb Olsthoorn namens WWV aan de start. Beide heren konden meteen goed met de kop van de wedstrijd mee. Later moest Zeb toch de kop laten gaan en werd 13e. Ayden kon het tempo wel volhouden en werd 9e.

Bij de meiden van 2 ontstond er al snel een kopgroep van 6 rennertjes, waarin Amy Grosz namens WWV zat en daarin veel kopwerk deed. Na haar val in leidende positie op het NK van vorig jaar was Amy erop gebrand om het dit jaar wel te gaan doen. Richting de laatste bochtencombinatie pakte Amy een klein gaatje op de rest, maar........ toen stuitte ze opeens op achterblijvers waarachter ze klem kwam te zitten. Ze moest in de remmen en daardoor werd ze ingehaald door 2 anderen en moest ze genoegen nemen met de 3e plaats. Eefje van Ruijven en Floortje reden achter de kopgroep ook een goede wedstrijd en werden 17e en 24e.

Bij de categorie 3 jongens was er weer een podiumplaats te vieren, Noël Goijert reed de hele wedstrijd voorin mee en pakte een 3e plaats in de sprint van het peloton. Justen Hauser en Nick Koenis finishten ook in het peloton en wel op de 13e en 16e plaats.

Tijdens de meidenwedstrijd van categorie 3 kwam de regen opeens met bakken uit de lucht. Achter de eenzame leidster zat Indy van Velzen met 7 anderen in de 2e groep. In de één na laatste bocht ging het op de spekgladde klinkers fout voor Indy. In een mooie uitgangspositie voor het podium ging ze hard onderuit. Ze is snel weer opgestapt om door te gaan en gefinisht op de 10e plaats.

Als laatste categorie, mocht categorie 4 het NK gaan afsluiten. Bij de jongens reed de uittredend kampioen al snel weg en mocht de rest de overige prijzen gaan verdelen. Op een gegeven kon Boris van der Voort zich samen met een ander los maken van de rest van de kopgroep. In de sprint-a-deux moest Boris zijn meerdere erkennen in zijn medevluchter en werd knap 3e. Lars Langendoen reed in de achtervolgende groep naar de 10e plaats en mocht ook het podium op.

Mae Cabaca en Corina van de Meer waren in categorie 4 meisjes echt de allerlaatsten die van start ging op het NK in Steenbergen (18.00 uur). Mae ging gelijk goed mee met de kop van de wedstrijd en reed een goede wedstrijd. De kopgroep moest 1 meisje laten gaan. Mae had in de sprint nog goede benen over en reed naar een mooie podiumplaats (3e). Corina werd 30e en reed ook een goede wedstrijd.

Na afloop van het NK kon de balans opgemaakt worden. Helaas geen overwinningen dit jaar, maar met 6 podiumplaatsen (2× zilver en 4x brons) en nog 4 prijsrijders kunnen we toch tevreden zijn met de resultaten.

De uitslagen van de WWV'ers op basis van de startvolgorde:

Categorie 5, jongens 12 jaar:
Niek Suijker 2e
Mathijs Vijverberg 29e
Tijn van den Berg 31e
Camiel Thunnissen 32e
Sven Stapersma 43e

Categorie 5, meisjes 13 jaar:
Zoë van Velzen 2e
Nance van der Drift 15e
Marit Koene 18e
Emily Goijert 39e

Categorie 6, jongens 13 jaar:
Tim van der Poel 15e
Thomas Engelhard 16e
Lean Booy 44e

Categorie 6, meisjes 14 jaar:
Noëlle Booy 15e
Jill de Jong 22e

Categorie 7, jongens 14 jaar:
Daan van den Berg 15e
Menno Huising 19e
Michael Boers 20e
Daan van Lüling dnf

Categorie 1, jongens 8 jaar:
Jordy Koenis 16e

Categorie 1, meisjes 8 jaar:
Marly Langendoen 7e

Categorie 2, jongens 9 jaar:
Ayden de Jong 9e
Zeb Olsthoorn 13e

Categorie 2, meisjes 10 jaar:
Amy Grosz 3e
Eefje van Ruijven 17e
Floortje de Vries 24e

Categorie 3, jongens 10 jaar:
Noël Goijert 3e
Justen Hauser 13e
Nick Koenis 16e

Categorie 3, meisjes 11 jaar:
Indy van Velzen 10e

Categorie 4, jongens 11 jaar:
Boris van der Voort 3e
Lars Langendoen 10e

Categorie 4, meisjes 12 jaar:
Mae Cabaca 3e
Corina van der meer 30e

Allemaal goed gedaan, gefeliciteerd!!!

Sponsoren