Wielrennen

Amateurs

“Wil jij graag wedstrijden rijden, maar heb je geen tijd om meer dan 10 uur in de week te trainen? Dan zou de Amateur of Sportklasse categorie wel eens goed bij je kunnen passen!”

Algemene informatie:

In het jaar waarin een wedstrijdwielrenner/wielrenster 19 jaar oud wordt, staat hij of zij voor de keuze om door te stromen naar het hoogste Amateur niveau: de Beloften/Elite categorie of om de wedstrijdsport op een lager niveau te gaan beoefenen: bij de Amateurs of de Sportklasse categorie. Renners die pas op latere leeftijd met het rijden van wielerwedstrijden beginnen starten meestal ook in de Amateurs of de Sportklasse categorie.

Als een Amateur- of Sportklasserenner de leeftijd van 30 jaar bereikt, krijgt hij de keuze om de titel “Master” op zijn licentie te laten vermelden. Hij mag in dat geval ook deelnemen aan wedstrijden voor Masters.

Clubwedstrijden, criteriums en klassiekers:

De sportieve prestaties van Amateur- en Sportklasserenners zullen veelal individueel zijn. Bijvoorbeeld tijdens clubwedstrijden of criteriums.

Een clubwedstrijd vindt plaats op een clubparkoers van een wielervereniging en duurt meestal niet langer dan 75 minuten. Op donderdagavond kunnen Amateurs en Sportklasserenners deelnemen aan de Zomeravondcompetitie bij Westland Wil Vooruit. Start 19:30 uur.

Een criterium vindt meestal plaats in het centrum van een dorp of een stad, waarbij over een afgezet parkoers een flink aantal rondjes wordt verreden. De afstand voor de Sportklasse bedraagt bij een criterium 40 tot 60 km en bij de Amateurs 50 tot 70 km.

Een klassieker wordt ook wel een “rit in lijn” genoemd en lijkt daarmee op de klassiekers die de professionals ook rijden. In Nederland worden er ongeveer tien klassiekers per jaar georganiseerd voor Amateurs, Sportklasse en Masters. De afstanden variëren van 70 tot 140 km voor de Amateurs/Sportklasse en van 60 tot 100 km voor de Masters. Bij genoeg animo (3 of meer) kan men aan klassiekers ook als team deelnemen en samen voor een overwinning in het “ploegenklassement” gaan!

Licentie:

Als je eenmaal lid bent van een vereniging kun je via “Mijn-KNWU” http://www.knwu.nl/ een licentie aanvragen. Daarna kan je je inschrijven voor wedstrijden.

Sponsoren